teisipäev, 17. juuni 2014

15. juuni - OO, MADONNA

Tänase päeva plaan on minna kirikusse. Selle asjaga peab tähelepanelik olema, sest teenistused toimuvad hommikul, lõuna ajal on paus ja siis taas õhtupoolikul. Näiteks kl 11-ks on juba kõik läbi. Kui ühe pühapäeva oled kirikusse mineku nö sisse maganud, siis muutud tähelepanelikuks selliste asjade suhtes.
Kuna Ana on Rumeeniast ja katoliiklane, siis teen talle ettepaneku koos minna. Valime kõigepealt sihtpunktiks kiriku oma kodulinnas Attardis. Kiriku ümber liigub palju lumivalgetes kleitides väikeseid preilisid, kuid kiriku uksed on kinni. Võtame suuna Vallettale. Eeslinnas Florianas on suur St Publiusele pühendatud kirik, mis on meie järgmiseks sihtpunktiks. St Publius oli üks esimestest maltalastest, kes astus ristiusku ja on üks saare kaitsepühakutest. Kiriku ehituseks esimene kivi pandi 1733 ja kirikut laiendati oluliselt 1844 Paul Attardi käe all.
Hakkab juba väike ärevus tekkima, sest kell on kohe 11. Kuid kiriku uksed on avatud ja teenistus käib. Ka siin on valgetes kleitides neiud ja paar noormeest. Tegemist 7-aastaste lastega, kellele see on esimene armulaud. Holy Communion-it ehk eucharist (malta keeles precet) järgitakse ja aktsepteeritakse kõikide kristlaste poolt, mõned erinevad aspektid tõlgendamise osas muidugi on.

Eucharist ehk holy communion.

Maltalastel on imestamiseks ja üllatuse väljendamiseks väljend: "Ooo, madonna!". Sama väljendiga alustab ka preester jutlust. Ilmselt teise sisuga, kuid maltalased tõesti armastavad seda väljendit.

Kirikus pälvib tähelepanu veel see, et kõik lastega kaasa tulnud lähedased on tõesti väga kenasti sätitud - kostüümid, ülikonnad, kübarad.

Pärast kirikus käiku teeme jalutuskäigu Florianas ja läheneme teise nurga alt taas Vallettale. Sõjamuuseumisse täna ei lähe aga käime King Georges V järgi nime saanud mänguväljakule hoopis. Kunagi tuli kuningal mõte rajada Inglismaal lastele mängualasid ja lasi selleks igalt lapselt korjata penni, et igal lapsel oleks tunne, et ta on mänguväljaku rajamisel osaline. Selle järgi on Malta esimene laste mänguväljak saanud sama kuninga järgi ka nime.

Teeme ringi veel Vallettas ja imetleme lubjakivist rajatud võimsaid kaitsevalle ja vaadet merele.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar