teisipäev, 24. juuni 2014

23. juuni - JAANILAUPÄEV

Traditsiooniline hommik ja tööle. Kõigepealt loon mingi korra juunikuu arvetes ja kassa väljavõtetes. Kastike arvetega on mõnusalt väike võrreldes esimese nädala hulgaga, kus oli terve poolaasta.
Ja siis köögitoimkonda. Ilmatu kausitäis segu tuleb vormida pulpettideks. Tehakse nagu suuri kotlette, tainas sisaldab kartulit, tuunikala, kapparisid ja oliive.
Valminud pulpetti serveerimise kujul.
Vahepeal võtame ette minu turulkäigu pildid ja hakkame kalasid määrama. Appi tuleb ka köögi cateringi palgatud ekspert. Piltidelt leiavad nad küll enda hea kliendi Rita, kes pühapäeviti on turu kalaletis müüjaks :) Aga lemmikkala meie rahvusköögi meespere piltidelt ei leiagi.
Selleks on cipullazza - pidi olema roosa ja kole kala (pink and ugly). Valmistatakse nagu lõhet, aga maitse hõrgum ja valmib kiiremini. Kõige parem on kas fooliumiga ahjus või siis panni peal auru sees küpsetatult.

Jaanilaupäev jätkub pärast tööd Rabatis. See on vanalinna Mdinat ümbritsev linn. Suhe on umbes nagu meie Toompea ja vanalinn.
Eile olid Rabatis suured pidustused ja täna tegeletakse kaunistuste mahavõtmisega, et need kiriku rüppe taas hoiule viia. Töö käib seltskondlikult. St Pauli kirik ja selle ümber olevad kaunistused näevad tõeliselt toredad välja - värvilised ja lõbusad.
Festa puhul kaunistatakse kirik ja kirikuümbrus.
Kiriku nimi meenutab oma kujunduselt lausa tivolit. Meeleolu on siin nii hea, et istun ka veidi spetsialistide välikohvikus, kus klientideks valdavalt soliidses eas meesterahvad.
Vahepeal teen tiiru linna koolihoovi ja katakombide juurde. Loomulikult on siin ju ka omad sajandite vanused mälestused. Linnas on nii hea meeleolu, et jään siia terveks õhtupoolikuks. Vaheapeal näen ka päikeseloojangut Mdina vaateplatvormilt. Kõige jaanipäevalisema tegevusena komplekteerin sõber Jaanile Malta müntide kollektsiooni ja vaatan ilutulestikku. Kuskilt üle hüpata siiski ei õnnestu :)
Täiesti töötavad telefoniautomaadid on vahvates punastes putkades.

Vaikne õhtune tänav Mdinas.
Öisel teel koju kuuleb põldude vahel sirtsude siristamist.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar